Wat is een glas/raamfolie?

Een glas/raamfolie is een folie opgebouwd uit één of meerdere hoogwaardige polyesterlagen, dikwijls voorzien van een metaalcoating. Glas/raamfolie wordt aangebracht op reeds bestaande glaspartijen. Het achteraf bekomen resultaat is afhankelijk van uw wensen en behoeften, de keuze van de folie en het type glas. Het plaatsen van de folie kunt u toevertrouwen aan één van onze plaatsingsteams.

Waarom kiezen voor een zonwerende folie ipv zonnewering?

Een traditionele zonnewering zal naast het blokkeren van het zonlicht ook het zicht naar buiten toe belemmeren. Vaak is dit ook een duurdere en minder esthetische oplossing. De zonwerende folies van Snauwaert Films & Folies houden de warmte tegen aan het glas terwijl het vrije zicht naar buiten toe behouden blijft. De installatie door één van onze teams gebeurt op een vlotte manier en brengt geen extra afval of afbraakwerk met zich mee. Wenst u toch liever een regelbare oplossing, dan kunnen we u vast en zeker verder helpen met onze rolgordijnen of screens met verticale lamellen.

Kan zonwerende folie aangebracht worden op een dakraam of Veluxraam?

Het team van Snauwaert Films & Folies kan eender welke gladde beglazing voorzien van zonwerende folie. Wel dient het oppervlak voldoende bereikbaar te zijn. Veluxramen of dakbeglazing in het algemeen (bv. verandadaken, lichtstraten in glas, enz.) voorzien van glasfolie is een zeer efficiënte toepassing. Langs horizontale of schuine beglazing komt immers de meeste warmte naar binnen. In volledige glazen constructies (zoals serres, veranda’s, enz.) kan men, door het aanbrengen van een zonwerende folie een aanzienlijke temperatuurdaling bekomen, waardoor een airco vaak overbodig wordt.

Kan folie ook hinderlijke schittering tegengaan (in de ogen, op beeld-en/of computerschermen?

Spiegelfolie helpt om de hinderlijke schittering sterk te reduceren terwijl het zicht naar buiten behouden blijft. Het visuele effect van de folie kunt u aan de binnenkant best vergelijken met dat van een zonnebril.

Houdt een spiegelfolie ongewenste blikken buiten?

Een spiegelfolie maakt van gewoon glas spiegelend glas. Zo kan men overdag een anti-inkijk situatie bereiken, waarbij u wel de luxe behoud om naar buiten te kijken, maar nieuwsgierige blikken van buitenaf niet (of veel minder makkelijk) bij u naar binnen kunnen kijken. Zodra het buiten donker wordt en de verlichting binnen aangaat, is er terug sprake van enige inkijk. Wenst u ten alle tijden inkijk te vermijden,
denk dan eerder aan een matte folie (bv type zandstraal-effect)

Kan men energie besparen door het aanbrengen van een glasfolie?

Warmtewerende folies beperken de inspanning (én de daarbij gepaard gaande kosten!) die uw airco moet leveren om de temperatuur op een aangenaam niveau te houden, of ze kunnen de aankoop van een airco onnodig maken. Isolerende folies upgraden de eigenschappen van enkel glas naar dubbel en van gewoon dubbel glas naar hoogrendementsbeglazing. De investering van een goede isolerende folie is vaak terugverdiend op 3 jaar. Een isolerende folie laat u genieten van een aanzienlijke warmtewering in de zomer, én houdt in de winter de warmte beter binnen. Dus dubbel voordeel. U bespaart het hele jaar door op uw portemonnee en u draagt uw steentje bij tot een beter milieu

Stopt glasfolie de verkleuring van uw interieur of andere materialen (zoals kledij en schoenen in een etalage, meubilair, ...)?

Verkleuring wordt veroorzaakt door verschillende factoren: zichtbaar licht, warmte, aard van het materiaal, maar hoofdzakelijk door schadelijke UV-straling. Onze UV-werende folies houden tot 99,5 % van die schadelijke UV-straling tegen en beschermen zo uw materialen tegen felle verkleuring. Ze vertragen het verkleuren met factor 3 tot 8.

Hoeveel bedraagt het temperatuursverschil na het plaatsen van een zonwerende folie?

Dit is op voorhand moeilijk in graden te voorspellen en zal onder meer ook afhangen van de omgevingstemperatuur. Hoe hoger die laatste, hoe meer het verschil in effectieve graden. De folies werken immers steeds aan een bepaald percentage. Een temperatuurdaling van 10°C en meer is geen uitzondering. De factoren voor deze daling zijn afhankelijk van de soort folie, de plaatselijke situatie en het type van glas. Folie is geen actieve koeling (zoals bv airco), maar zal ervoor zorgen dat de omgevingstemperatuur niet extra wordt opgewarmd door direct zonlicht. Vergelijk het met een zonnig terras waar u in de volle zon kan zitten of onder een parasol: de omgevingstemperatuur (gemeten in thermometershut) blijft de zelfde, maar u voelt direct het verschil in effectieve warmte.

Hoeveel moet ik de warmtewerende factor van een zonwerende folie interpreteren?

Als wij u een offerte opmaken, dan krijgt u van ons ook altijd de technische fiches van de voorgestelde folies. Daarop vindt u oa het percentage warmtewering terug. Hoe moet u dit interpreteren? Als men in het weerbericht zegt: “Het is 30°”, dan heeft men het hier over “thermometerhuttemperatuur”: gemeten uit de zon en uit de wind. Als je op dat moment meet achter glas en in de zon, dan meet je daar geen 30°, maar misschien 50° of meer. Een warmtewerende folie zal dit verschil in temperatuur (hier: 50°-30° = 20°) verminderen met zijn percentage warmtewering. Een folie met bv 80% warmtewering maakt dat je in dit voorbeeld dan geen 50° meer zult meten achter het glas en in de zon, maar zo’n 34°. Een duidelijk voelbaar verschil!

Kan een raamfolie thermische breuk van het glas veroorzaken?

Een zonwerende of isolerende folie veroorzaakt slechts zelden thermische breuk van het glas. Dit gebeurt echter wel wanneer de folie niet compatibel is met het type van glas. Niet elke folie kan immers op elk type glas geplaatst worden. Daarom is het heel belangrijk dat u contact opneemt met Snauwaert Films & Folies voor een gepast advies..

Mag men na het aanbrengen van glasfolie de ramen normaal onderhouden of poetsen?

Onze folies zijn uitgerust met een kraswerende toplaag. Die beschermt, maar heeft hierbij natuurlijk ook zijn beperkingen. Een schuurspons gebruiken om de folie te reinigen is bijvoorbeeld geen optie. Vóór het aanbrengen van de folie worden de ramen door onze plaatsers grondig gereinigd. Na de plaatsing wacht u best een vier tot zes weken om de ramen te poetsen zodat de folie de kans krijgt om mooi uit te drogen. Nadien de ramen reinigen doet u best met water en een beetje detergent. Gebruik een zachte spons en zeemlap en eventueel een trekkertje. Vermijd gevaarlijke en agressieve producten zoals ammoniak, azijn, enz… U krijgt van ons ook altijd een lijst met onderhoudsinstructies.

Blijft een folie goed op de ramen kleven?

De folie wordt door één van onze teams gekleefd. Zij hebben hierin ervaring. Na het aanbrengen, hecht deze zich, na volledige uitdroging, stevig vast op het raam. Een folie kan niet zomaar loskomen. U heeft hier trouwens garantie op.

Kan de folie, indien nodig, terug verwijderd worden en hoe?

Een folie kan perfect verwijderd worden. U maakt in één van de hoekjes de folie los en trekt deze weg van het raam. Een eventuele resterende lijmlaag kan met een schrapersmes verwijderd worden. Er ontstaat hierdoor geen schade aan het glas. Het gebruik van oplosmiddelen is sterk af te raden. U kunt ook altijd op ons beroep doen voor het verwijderen van bestaande folie.

Hoe lang moet een folie uitdrogen?

Folie wordt door onze teams met de grootste zorg geplaatst. Meestal is de lijm na vier tot zes weken uitgedroogd, afhankelijk van de weersomstandigheden en het type folie. U mag de ramen ten vroegste vier tot zes weken na het aanbrengen van de folie voor de eerste maal wassen. Die tijd is nodig om de folie zich voldoende aan het raam vast te laten hechten en om volledig uit te drogen. Toch kan tijdens deze periode, door het restwater, een kleine blaasvorming zichtbaar zijn tussen het glas en de folie. Deze verdwijnt door de zonnewarmte. U mag onder geen beding het restwater zelf proberen te verwijderen of de folie doorprikken. Dit zal blijvende schade veroorzaken

Mogen er stickers, plakband of tape op de folie aangebracht worden?

Klevende materialen (stickers, plakband, enz.) aanbrengen op de folie is ten zeerste af te raden. Vooral het verwijderen zal problemen opleveren: het lospeuteren kan krassen veroorzaken en het verwijderen van eventuele lijmresten met oplosmiddelen kan aan de rand van de folie de lijm van de folie losweken of de kraswerende laag aantasten.

Met welk merk van folie werken jullie?

Wij zijn volledig onafhankelijk wat de merkkeuze van onze producten betreft, u kunt via ons dus elk merk folie of screens aanvragen. Maar we werken meest met producten van de firma Solar Screen
(https://www.solarscreen.eu/nl/home), dit zowel wat betreft de folies, de rolgordijnen en de screens met verticale lamellen. Zij leveren zeer kwalitatieve producten aan een betaalbare prijs, en staan ook in voor mooie garantietermijnen. Meestal hebben ze ook een zeer ruime stock, wat de levertijd en termijn tot uitvoering bij onze klanten alleen maar ten goede komt.
Maar als het echt moet kunnen we u ook een offerte maken voor bijvoorbeeld 3M, Solarguard, Grafityp of andere folies.

Mag men na het aanbrengen van glasfolie de ramen normaal onderhouden of poetsen? Onz

Onze folies zijn uitgerust met een kraswerende toplaag. Die beschermt, maar heeft hierbij natuurlijk ook zijn beperkingen. Een schuurspons gebruiken om de folie te reinigen is bijvoorbeeld
geen optie. Vóór het aanbrengen van de folie worden de ramen door onze plaatsers grondig gereinigd. Na de plaatsing wacht u best een vier tot zes weken om de ramen te poetsen zodat de folie de kans krijgt om mooi uit te drogen. Nadien de ramen reinigen doet u best met water en een beetje detergent. Gebruik een zachte spons en zeemlap en eventueel een trekkertje. Vermijd gevaarlijke en agressieve producten zoals ammoniak, azijn, enz…

U krijgt van ons bij de factuur ook altijd een lijst met onderhoudsinstructies, die u ook hier kunt terugvinden:
wasinstructies binnenfolie
wasinstructies buitenfolie met siliconekit
wasinstructies buitenfolie zonder siliconekit